Clubs bij Macheo en bezoek aan Kiandutu
Blijf op de hoogte en volg Annemieke
28 Mei 2013 | Kenia, Thika
De kinderen zijn in groepen ingedeeld: Er zijn een aantal clubs: naai-les (ze leren vooralsnog borduren en knopen aanzetten op een soort proeflapje), vissen, drama en sports.
Wat een heerlijke middag: de kinderen genieten enorm en zijn allemaal even fanatiek. De allerkleinsten worden ook bezig gehouden in hun eigen clupje: ze zingen liedjes en doen een trein na.
Toch frappant dat de kinderen het vissen zo leuk vinden. Daar heb je toch heel wat geduld voor nodig. Het houdt overigens niet alleen op bij het vangen van de vis: als de vis groot genoeg is, wordt deze niet teruggegooid, maar schoongemaakt en 's avonds opgegeten. Het schoonmaken, zouten en dergelijke doen de kinderen ook zelf.
Binnenkort starten ze ook met de kookles. Wie weet kan ik daar nog een keer bij aanschuiven ;-)
Gisteren op kantoor doorgebracht. Ik heb een plan van aanpak gemaakt over hoe we de procedures van niet alleen het weeshuis, maar ook de programma's in de sloppenwijk kunnen gaan beschrijven, monitoren etc. E.e.a. moet uiteindelijk een kwaliteitssysteem gaan vormen. Het zal nog een hele uitdaging worden om dit te realiseren. Er moet niet alleen de nodige kennis aanwezig zijn, maar het zal ook veel tijd kosten van de mensen hier. En, dit gaat hier anders dan in Nederland.
Van de week met een aantal mensen om de tafel en mogelijk een opstart maken.
Wordt vervolgd.
Vandaag samen met Joan naar de sloppenwijk van Thika, Kianduti, geweest. Van daar uit zijn we te voet langs een aantal moeders geweest die worden ondersteund in 1 van de programma's: het moeder & kind programma, het Family Empowerment programma, het project met de ondervoede kinderen, de gezondheidspost en het schooltje. Alle programma's draaien maar om 1 ding: het verbeteren van de situatie van het kind. Wat een indrukken weer.
Super goed om te zien hoe de social workers samen werken: Gladys ziet dat een kind ondervoed is en het betreffende kind wordt opgenomen in het traject waarbij het kind 3 maanden lang wordt gevoed. De moeder komt in het Family Empowerment programma en dat houdt in dat ze wordt begeleid op een aantal vlakken: het opvoeden van de kinderen (en zorgen dat deze naar school gaan), het zorgen dat de kinderen voeding krijgen, eventueel een startkapitaal om een klein bedrijfje te starten.
Je krijgt respect voor vrouwen die in embarmelijke omstandigheden door blijven gaan.
Margareth ligt op bed, kan niet zitten, maar maakt in bed kleedjes om te verkopen. Onvoorstelbaar.
Eigenlijk laat ik alle support via Macheo lopen, maar in dit geval koop ik voor iets meer dan 2 euro zo'n (m.i. oerlelijk) kleedje om haar vandaag weer inkomsten te geven. Van dit geld kan ze weer een paar dagen eten.
Trots ben ik op de mensen van Macheo als we de moeders en meisjes zien die op weg zijn geholpen en nu het voorbeeld zijn van hoe het kan gaan: ze hebben support gehad op een aantal vlakken en nu worden hun kinderen goed verzorgd (voeding/school) en ze hebben een bedrijfje. Als ze dan ook nog een ziektekostenverzekering hebben en een bankrekening om (hoe weinig ook) te sparen, dan weet je dat er een goede (thuis)basis voor deze kinderen is gelegd.
Helaas kom je ook gevallen tegen waar we (nog) niets kunnen doen. We komen langs een hutje waarvan we weten dat er een baby wordt verwaarloosd. De moeder blijkt inderdaad wederom niet thuis te zijn en de 2 maanden oude baby ligt gewoon op een matras. We wachten nog even, want er staat eten op een vuurtje (in het huisje!) dus misschien is de moeder in de buurt. Nee dus.
Het enige dat we nu nog kunnen doen is het doorgeven aan de child officer: we hebben wederom geconstateerd dat de baby alleen thuis is. Dit kindje moet worden gered.
Als je zo'n 10 huisbezoeken hebt afgelegd is het hoofd bijhoorlijk vol en realiseer je je des te meer in welke gelukkige omstandigheden wij zijn.
Vanavond gezellig bij Marnix, Florence en de kids geweest. Zeer geslaagde avond.
Nu mijn mandje in. Morgen weer een dag met nieuwe ervaringen.
28 Mei 2013 - 22:22
Jannie:
Ik liep even met je mee door Kiandutu, wat voelt het vertrouwd, tot vrijdag, X Jannie -
29 Mei 2013 - 10:01
Hillie:
Wat een indrukken heb je deze eerste week al weer opgedaan. Kan mij goed voorstellen dat je 's avonds met een hoofd vol je bed in stapt.
Ga ook maar een keer lekker relaxed vissen met de kinderen. Kun je misschien 's avonds kibbeling (!) eten. Jouw verslagen doen mij telkens weer realiseren hoe goed wij het hier toch hebben en dat nog velen maar lopen te mopperen. Ik hoop dat je nieuwe project goed van de grond komt en de mensen van Macheo er mee kunnen (leren) werken. Hou je goed en ik kijk vol verwachting uit naar je nieuwe verslag. -
29 Mei 2013 - 15:39
Trees Van Dijk:
Leuk weer om te lezen. Wat hebben we het toch goed en wat kunnen we toch zeuren! -
29 Mei 2013 - 20:55
Wil:
Wat een geweldige ervaringen weer en wat weet je ze mooi te beschrijven. Ik zie mezelf zo weer lopen door Kiandutu. En wat ben ik trots op de medewerkers van Macheo maar vooral ook op de vrouwen die de kansen die ze krijgen grijpen en de situatie van hun kinderen weten te verbeteren.
Leuk ook van die clubs op zondagmiddag. Ik zie de glunderende kindergezichten al voor me.
Veel werkplezier nog daar, ook met je nieuwe project ben je weer goed bezig. -
01 Juni 2013 - 10:02
Danique:
Kwaliteitssystemen?? Dat klinkt me bekend in de oren ;-) Wat goed dat je dat daar ook op gaat zetten! Uit je verhaal begrijp ik dat er nog grote verschillen zijn in de sloppenwijken, en wat goed dat er zoveel positieve groei te zien is bij een aantal gezinnen! Dat is echt iets om trots op te zijn als stichting.
Lieve groet,
Danique