Veenhuizen en Kamp Westerbork
Blijf op de hoogte en volg Annemieke
07 Juli 2021 | Nederland, Zeegse
Gisterochtend zijn onze lieve vrienden naar Zeegse gekomen. Jeetje, dat was lang geleden zeg, dat onze club compleet was…..
Onder het genot van koffie en (natuurlijk) een gebakje praten we uitgebreid bij.
Eind van de ochtend rijden we naar Veenhuizen (voormalige dwangkolonie) waar we, na een lunch, het Gevangenismuseum bezoeken.
De 3 dwanggestichten werden gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid. Het Tweede Gesticht is nu het Gevangenismuseum. Hier komen we van alles te weten hoe er sinds 1600 in Nederland wordt omgegaan met misdaad en straf.
Helaas was de bierbrouwerij in Veenhuizen dicht.
Vanmorgen zijn we op de fiets gestapt richting Hooghalen. Hier ligt het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
In het museum bekijken we de voorwerpen en films en om 14:00 uur sluiten we aan bij de rondleiding op het voormalige kamp.
We horen de verhalen achter de diverse monumenten. Om stil van te worden.
De 102.000 stenen op de voormalige appelplaats staan symbool voor de gedeporteerden uit dit kamp. Het nationaal monument Westerbork bevat ook veel symboliek.
Indrukwekkend.
Na de rondleiding stappen we op de fiets terug naar huis.
De kilometerteller tikt net niet de 65 kilometer aan.